Adopteren, hoe gaat dat?

De adoptieprocedure
Wanneer u een hond op onze site heeft gezien waarin u geïnteresseerd bent of graag wat meer over wilt weten, neemt u dan contact op met onze contactpersoon.
Deze kan u meer vertellen over de hond en bij blijvende interesse zal er een afspraak met u worden gemaakt voor een huisbezoek.
Eén van onze medewerksters komt dan bij u thuis en er zal nog meer informatie over en weer worden uitgewisseld, waarbij onze medewerker/ster een goede indruk krijgt van de huiselijke omgeving waarin de hond eventueel geplaatst gaat worden en hij/zij kan dan ook een beoordeling maken of de hond daadwerkelijk in deze situatie past.
Dit kan voor elke hond anders zijn.

Daarna kunt u met de hond gaan kennismaken in het opvanggezin waar hij/zij verblijft, tenzij de hond in het buitenland verblijft.
Is uw hond al in nederland :
Indien u reeds een hond heeft is het van belang deze ook mee te nemen zodat deze ook kan kennismaken met de nieuwe hond en u kunt zien hoe zij op elkaar reageren.
Uiteraard hebben wij al een zo goed mogelijke beschrijving van de hond op de website geplaatst maar het opvanggezin maakt de hond dagelijks mee en kan u ook vertellen over hoe de hond zich in bepaalde situaties gedraagt, wat hij/zij eet, hoe vaak en hoe lang het dier alleen kan zijn, wat zijn/haar behoefte aan beweging is en dergelijke.
Kortom, alle vragen die voor u van belang kunnen zijn bij uw dagelijkse gang van zaken.
Daarna vragen wij u om weer naar huis te gaan en er een nachtje over te slapen.
Wellicht heeft u naar aanleiding van het kennismakingsbezoek nog vragen waarmee u dan bij de contactpersoon terecht kunt.
Nadat u alles nog eens goed heeft overdacht kunt u contact opnemen met de contactpersoon om uw besluit kenbaar te maken.
Bij gebleken geschiktheid kan er daarna een afspraak worden gemaakt waarbij u het adoptiecontract tekent,
en de hond ophaalt bij zijn/haar opvanggezin. Wij vragen u vooraf het volledige adoptie bedrag per bank te voldoen.

Is de hond van uw keuze nog in het buitenland:

In dat geval zorgen wij dat de hond naar Nederland afreist. Afhankelijk van een aantal factoren duurt het tussen de 2 en 4 weken voor uw hond voet op nederlandse bodem zet.
Er zijn dan een aantal mogelijkheden die wij graag met u van tevoren bespreken. Zo kunt u besluiten de hond zelf in opvang te nemen met optie adoptie. Maar vanzelfsprekend kan de kennismaking ook plaatsvinden bij een opvanggezin.

Na de adoptie
Ook na de adoptie van de hond zullen wij met u in contact blijven.
Wij zullen na verloop van enige tijd aan u vragen hoe het gaat met de hond.
Dit kan zowel schriftelijk, telefonisch alsmede in de vorm van een afspraak voor een huisbezoek zijn.
Indien u na de adoptie nog vragen heeft over bijvoorbeeld het gedrag van de hond of andere vragen, neemt u dan contact met ons op.
Onze medewerkers/sters zullen u vaak advies kunnen geven en met raad en daad terzijde staan hierin.
Indien nodig zullen wij ook doorverwijzen naar een specialist op dit gebied.
Voorkomen is beter dan genezen, dus schroomt u vooral niet uw vragen of problemen aan ons te melden en niet door te blijven ‘sukkelen’.
Vaak is het een kwestie van tijdig goed advies en begeleiding waarmee voorkomen kan worden dat situaties voor u en uw hond een terugkerend probleem worden.

Ook stellen wij het erg op prijs om met enige regelmaat een update van de hond met eventueel wat foto’s te ontvangen.
Het is voor ons als vrijwilligers heel fijn om te weten dat onze inspanningen, tijd en kosten het waard zijn voor de honden.
Maar vooral is dit een hart onder de riem voor de mensen die in de buitenlandse opvangcentra
onder vaak moeilijke omstandigheden zo hun best doen voor de honden.
Wij houden hen dan ook op de hoogte van ‘hun’ geplaatste honden met deze updates.
Dit is voor hen weer een aanmoediging om verder te gaan en gemotiveerd te blijven in de vaak
dieronvriendelijke omgevingen waarin zij trachten het lot van deze honden te verbeteren.