Giardia

Diarree bij de hond door Giardia
Een oorzaak die vaak door de dierenarts over het hoofd wordt gezien is diarree ten gevolge van Giardia.
Giardia is de meest voorkomende maagdarmparasiet bij honden, 10-20% van de diarree bij honden wordt veroorzaakt door Giardia en bij kennels en dierenpensions kan dit oplopen tot 100%.
Ook bij jonge honden afkomstig uit het buitenland zien we vaak een Giardia besmetting.

Wat is Giardia
Giardia is een eencellige parasiet die in de darm van de hond leeft en is dus geen worm.
De levenscyclus van Giardia kent twee ontwikkelingsstadia: het stadium in de gastheer, een zoogdier, de trofoziet, en het stadium buiten de gasthuur, de cyste. Cysten zijn zeer resistent en kunnen lang overleven in verscheidene milieus, zoals water.
Een gezonde hond kan een Giardia infectie oplopen en hoeft geen symptomen te hebben maar kan wel de besmettelijke cysten uitscheiden.
Jonge honden en honden met een verminderde weerstand zoals ziekte en stress en vooral honden die in een asiel of pension verblijven, kunnen wel ziekteverschijnselen krijgen.
Overdracht vindt plaats via de ontlasting van de hond die Giardia heeft en de cysten die in het gras of op de weg achterblijven kunnen weken of zelf maanden besmettelijk zijn.

Hoe ziet Giardia diarree eruit en symptomen
De ontlasting is dun of brijachtig en stinkt, vaak heeft het een grijzige kleur.
Er kan ook slijm en bloed bij zitten en de diarree verdwijnt niet ook niet na een wormenkuur, medicijnen of aangepast voer.
Vaak zijn ze lusteloos, is er sprake van gewichtsverlies en slechte voedselverwerking, maar de eetlust blijft bijna altijd behouden.

Diagnose en behandeling
Is de diagnose Giardia eenmaal vastgesteld dan kan er Metrazol of Panacur gegeven worden.
Sommige Giardiastammen reageren beter op metrinodazol dan fenbendazol(Panacur) en andersom.
Pas altijd op voor herbesmetting. De cysten kunnen maandenlang besmettelijk blijven en zorg dan ook als de diagnose gesteld is dat de omgeving waarin je hond leeft gereinigd en gedesinfecteerd wordt.
Was de hond op de 3e en 5e dag na het begin van de behandeling om alles resten ontlasting (met daarin de cysten) uit de vacht van de hond te verwijderen.
Was als eigenaar je handen als je met de hond in contact met geweest en alle dieren in het gezin moeten meebehandeld worden ook al vertonen ze geen symptomen ze kunnen wel geïnfecteerd zijn.
In overleg met de dierenarts kan je de hond preventief 4x per jaar panacur als wormenkuur geven dit is ook werkzaam tegen Giardia.
Soms blijft de diarree aanhouden na de kuur ook al is de Giardia effectief bestreden. Dan wordt de diarree met hypoallergeen eten en verteringsverbeterende enzymen behandeld